Primul telefon din fibră de carbon oficial: de ce a fost imposibil un astfel de gadget, în trecut

de: Alexandru Puiu
02 03. 2021

Deși ai mai văzut în trecut gadgeturi cu elemente din fibră de carbon sau huse realizate din același material andurant, Carbon 1 MK II este primul smartphone din lume construit dintr-un astfel de material.

Fibra de carbon are o serie stufoasă de avantaje când vine vorba de anduranță, dar și un minus important. Blochează undele radio. Din fericire, o echipă de ingineri din Germania a dedicat câțiva ani remedierii acelui handicap și a reușit, iar rezultat se vede în acest gadget.

Carbon 1 MK II este primul smartphone asamblat de la zero în interiorul unei carcase din fibră de carbon. La interior, nu mai are o carcasă adițională mascată de fibră de carbon. Acesta este tot dispozitivul, iar la 125 de grame și 6,3 milimetri sunt multe motive pentru care să-l apreciezi, după cum se poate vedea și în clipul de mai jos de câteva momente.

Pentru ca realizarea sa să fie posibilă, a fost dezvoltat de la zero un material nou intitulat Hybrid Radio Enabled Composite Material sau HyRECM pe parcursul a patru ani. Practic, este un amestec de fibre de carbon nemțești cu un material compozit care permite libera circulație a undelor radio. O singură carcasă poate fi realizată în 30 de minute, sub supravegherea atentă a unui inginer.

Dincolo de particularitățile de fundal, acesta este un smartphone construit în jurul unui panou AMOLED de 6 inci cu o rezoluție de 1080 x 2160 pixeli, protejat de un strat de 0,4 mm de Gorilla Glass Victus. Telefonul va ajunge pe piață cu Android 10, dar va face tranziția la Android 11 în al doilea trimestru al acestui an. 

Partea de procesare este asigurată de un SoC Helio P90 (12 nm, 2x Cortex-A75 @ 2.2 GHz + 6x A55 @ 2.0 GHz, PowerVR GM 9446 GPU), 8GB RAM și 256GB de memorie internă UFS 2.1. Există și un slot pentru microSD-uri, dacă nu vrei să-l folosești ca Dual SIM. Acumulatorul de 3000 mAh ajunge la 50% în 30 de minute.

La 800 de euro, acest telefon are doi senzori principali de 16 megapixeli cu F/2.0, în timp ce camera frontală utilizează un senzor de 20 megapixeli. Un senzor de amprentă este integrat pe marginea gadgetului.